Kuopio Innovation

Taking ideas further

 

Shanghailaiset tutustumassa kuopiolaiseen turvallisuusosaamiseen

08.11.2016

Turvallisuusalan asiantuntijoista koostuva delegaatio Shanghain Pudongista vieraili Kuopiossa torstaina 3.11.2016 tutustumassa kaupunkiin keskittyneeseen turvallisuusalan osaamiseen.


Shanghailaisvieraille kerrottiin kattavasti pelastustoimesta Suomessa ja Kuopion turvallisuusosaamisesta. Keskellä Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen ja Shanghai Pudongin varapormestari Li Guirong. Kuva: Vicente Serra

Vierailulla kiinalaisvieraat perehtyivät muun muassa siihen, kuinka palo- ja pelastustoimi Suomessa on järjestetty, miten erilaisiin poikkeusoloihin on varauduttu ja millaiset harjoitus- ja koulutustilat Kuopiossa toimivalla Pelastusopistolla ja Kriisinhallintakeskuksella on käytössään.

Shanghai Pudong on ollut Kuopion ystävyyskaupunki vuodesta 2012 lähtien. Yhteistyö kahden hyvin erilaisen kaupungin välillä on kuitenkin jatkunut jo toistakymmentä vuotta. Turvallisuusteemojen lisäksi runsasta yhteistyötä tehdään erityisesti koulutuksen, kulttuurin ja yritystoiminnan edistämisen saralla. Kuopio on Shanghai Pudongin ainoa ystävyyskaupunki.


Kuopiossa toimivan Pelastusopiston harjoitustiloissa kiinalaisille turvallisuusalan asiantuntijoille esiteltiin muun muassa monipalosimulaattorin toimintaa. Kuva: Elina Saarela

Vierailujärjestelyistä vastannut Kuopion kaupungin turvallisuuspäällikkö Lauri Holappa on ylpeä siitä, että shanghailaiset päättivät tulla vierailemaan nimenomaan Kuopioon.

– On hienoa huomata, että kuopiolainen turvallisuusosaaminen on havaittu ulkomaillakin niin kovatasoiseksi, että siihen tahdotaan päästä tutustumaan, Holappa kertoo. 

– Pelastusopistolla ja Kriisinhallintakeskuksessa järjestettävä koulutus on huippuluokkaa. Samoin timanttista osaamista löytyy turvallisuusalan viranomaisilta ja alan yrityksistä. Mukavahan näitä on esitellä, hän jatkaa.

Monipuolista turvallisuusyhteistyötä

Kuopiossa on kaupungin johtokeskuksen aloitteesta valmisteltu moniviranomaisyhteistyön malli. Kaupunkiorganisaatio tapaa yhdessä poliisin, sairaanhoitopiirin, hätäkeskuksen ja pelastuslaitoksen edustajien kanssa säännöllisesti yhteisen tilannekuvan ylläpitämiseksi.

Myös monipuolista kriisiliiketoimintaa kehitetään Kuopiossa. Kuopio Innovation johtaa kansallista Human Security Finland -verkostoa, joka auttaa yrityksiä kriisialueiden markkinoille viranomaisten kanssa. Yksi markkinointikohde on YK ja kehityspankit. Tällä hetkellä suurin liiketoimintaprojekti on Sambian ja Kongon rajalla olevan uuden kaupungin rakentamiseen osallistuminen.

Alkuperäinen tiedote, Kuopion kaupunki, 7.11.2016

Uutiset